szakterületeink

Általános szemészet

NON PLUS ULTRA nem csak kancsaloknak

A kancsalságon kívül számos okból érezheti magát kényelmetlenül vagy aggódhat az ember a szemével kapcsolatban.

Az olvasási nehézség, az esti/éjszakai autóvezetéskor tapasztalt bizonytalanság, fáradás az egész napos számítógép előtti munkától gyakori panaszok, és általában egy jó szemüveggel orvosolhatók. Ezt a feladatot kitűnő optometrista kollégánkra bízzuk, aki nagy szakértelemmel, odafordulással végzi a munkáját. Ha mégsem, akkor konzultál a rendelő szakorvossal. Az optometrista és szemész szakorvos harmonikus együttműködése biztosítja a beteg számára elérhető legjobb ellátást.

A „szemmel látható” és a szabad szemmel nem látható, de panaszt okozó problémák felismerése és megoldása a szemész szakorvos feladata. Szükség lehet szakorvosi vizsgálatra általános betegséggel kapcsolatos szemészeti szövődmény esetén – magasvérnyomás, cukorbetegség. A rövidlátás esetleges szövődményeinek időszakos ellenőrzése céljából, vagy a családtörténetből ismert szembetegség kivizsgálására – zöld hályog szűrés. Esetleg az idős korral jelentkező szemészeti eltérések diagnosztizálása okán – szürke hályog megállapítása, időskori macula degeneráció szűrése.

Felnőtt kancsalság

A felnőtt kancsal páciensek körültekintő vizsgálata, konzervatív és sebészi kezelése épp olyan fontos, mint a gyerekeké, és sokszor jóval nagyobb szakmai kihívás elé állítja a strabológus szakembert.
Gyermekkorban kancsalság miatt kezelt, operált, felnőttkorban úja kancsallá vált betegek, frissen panaszossá vált és évtizedek óta kettőlátástól szenvedő páciensek keresik fel a rendelőt. A panaszok palettája rendkívül színes. Lehet szinte teljesen funkcionális. Egy „kis” délutánra dekompenzálódó rejtett kancsalság és az abból fakadó finom szellemkép nem tűnik fel senkinek, de maga a páciens elképesztő teljesítmény romlást él meg, munkáját alig tudja elvégezni.
Ugyanennyire teher lehet a nagy fokú, az arc harmóniáját megbontó, gyermekkortól hurcolt kancsalság egy olyan páciensnek, aki szakmájában előrehaladva csapatot irányít, közösség előtt beszél, és érzékeli, hogy meggyőzőerejét, a kollégákhoz való szociális kapcsolódást rontja, hogy nem tudja felvenni a szemkontaktust.
A felnőtt kancsal páciensek, panaszaik jellegétől függetlenül kevés helyen találnak megfelelő ellátást. A kettőslátó, ferde fejtartástól szenvedő betegek évekig sodródhatnak, szemésztől a neurológusig és vissza. A tisztán kozmetikai problémára megoldást kereső pácienseket pedig a műtét utáni kettőslátástól való indokolatlan félelem, a műtéti kapacitás hiánya, vagy éppenséggel a kozmetikai rehabilitáció teljesen érthetetlen alulértékelése kapcsán nem kapnak ellátást.
A felnőtt strabológia kis szakterület, kevesen művelik, de nekünk a Non Plus Ultrában az ország minden tájáról hozzánk érkező felnőtt kancsal betegek szakszerű ellátása kiemelten fontos vállalt feladatunk.
Rendelőnk minden eszközzel felszerelve várja a felnőtt kancsal pácienseket. Mind a kettőslátás differenciáldiagnosztikája, mind pedig a kozmetikai problémát okozó kancsalságok vizsgálata és a beteg műtétre való felkészítése napi gyakorlatunk.
Strabológusaink, Dr. Domsa Patrícia és Dr. Körtvélyes Judit egynapos sebészeti centrumban nagyszámú kancsalság ellenes műtétet végeznek, pácienseinket tehát a szorongással teli első találkozástól a jó hangulatú műtét utáni kontrollig, a gyógyulás teljes folyamatán végig kísérjük.

Gyermekszemészet

A gyermekek szemészeti vizsgálata sok dologban különbözik a felnőttekétől. Egyrészt vannak jellemzően gyermekkorban előforduló szembetegségek, másrészt a gyermekek vizsgálatához más eszközökre, más stratégiára van szükség. Fontos, hogy már az első pillanatokban megnyerjük a bizalmukat. Ebben nagy segítségünkre van Olga, a juh, valamint Csillag és Ánizs, a két telivér, akik beltéri füves réten fogadják nálunk a kicsiket. Melléjük vagy rájuk ülhetnek, olvasgathatnak, amíg sorra kerülnek. A rendelőben pedig megannyi ceruzabáb, apró játék és színes lézerkard segítségével tudjuk a vizsgálatot játéknak álcázni, így szinte észrevétlenül juthatunk nélkülözhetetlen információkhoz.

Mikor ajánlott a gyermekek szemészeti szűrése?

Panaszmentesség esetén 1.5 éves majd, 3-3.5 éves korban, és iskolakezdés előtt javasolt szemészeti szűrővizsgálat. A szűrések még nagyobb hangsúlyt kapnak, és esetleg közbe is iktatunk még egy-két alkalmat, ha a gyermek koraszülött, vagy olyan általános betegsége van, amelynek lehetnek szemészeti tünetei. Akkor is fokozott körültekintéssel járunk el, ha a családban előfordult gyermekkori szembetegség (pl veleszületett szürkehályog, zöldhályog), szemüvegesség, kancsalság, tompalátás.

Másféléves korra már tökéletesen kialakul a kétszemes együttlátás, amelyről az érdeklődő kisded tanúbizonyságot is tesz, lelkesen próbálja lekapirgálni a sztereoteszt síkból kiemelkedő ábráit. Normálisan a kicsik nézővonalai párhuzamosak, jól fixálnak, dioptriájuk stabilizálódik, amely jól mérhető kézi, illetve videoskiaszkóp (plusoptix) segítségével is. A szemfenék vizsgálat egy fejlámpához (ha úgy tetszik koronához vagy tűzoltósisakhoz) hasonló, fejre szerelhető eszközzel, binokuláris oftalmoszkóppal történik. Már ebben az életkorban fontos kiszűrni és kezelni a nagyobb dioptriahibákat, a két szem közti dioptriahiba különbséget, a kancsalságot, bizonyos anatómiai eltéréseket, mert ezek nem megfelelő látásfejlődéshez, tompalátáshoz vezethetnek.

Kiscsoportos korban a fenti vizsgálatokon túl már felvehető a gyerekek látásélessége a korosztálynak megfelelő kedves gyerekábrákkal. Ha elsőre a gyermek a megilletődöttségtől nem túl kommunikatív, párkeresős játékkal is célt érhetünk és időközben általában annyira belemelegszik, hogy a végére a nyelve is megered. A vizsgálat előtt otthon érdemes kalózosat játszani, illetve receptre szoktuk felírni a Peppa malac sorozat “A szemvizsgálat” című részét kedvcsinálónak. Ebben az életkorban jelentkezik leggyakrabban a pluszos dioptriahibához kötött befelé térő kancsalság, fény derülhet a kétszemes együttlátás zavaraira, kisebb-nagyobb dioptriahibákra, tompalátásra is. A gyerekek nagyon rugalmas szemlencséjükkel a pluszos dioptriahiba egy részét mesterien el tudják rejteni, ezért a pontos dioptriameghatározáshoz szükség lehet pupillatágító csepp használatára, amely a belső szemizmok működését időlegesen felfüggeszti. Ezt követően a gyerekek nagyjából egy napig közelre homályosan látnak, és a fényre renyhébben reagáló pupillájuk miatt fényérzékenyek lehetnek.

Beiskolázás előtt már felnőtt látásélességet adó jelkészlettel tudjuk vizsgálni a gyerekeket, pontosan meghatározva a látásélességet. A dioptria viszonyokat is “felnőtt géppel” mérjük már. A 6-7 éves kor a látásfejlődés befejeződésének ideje. Ilyenkor már biztonsággal elmondhatjuk, hogy ha a gyermek jól teljesít, vizuális teljesítmánye valószínűleg tartósan jó is marad – kivéve azokat, akik idővel rövidlátóvá válnak. A beiskolázás előtti szűrés alkalmat ad arra is, hogy a kisebb, de a tanulásban esetleg akadályt képező dioptria hibákat, rejtett kancsalságot is korrigálhassuk.

Látás rehabilitáció

A látáscsökkenés, látásvesztés a legnehezebben feldolgozható egészségkárosodás.

A szemészeti ellátás során előfordul, hogy elérkezünk a lehetőségek határáig, a látás gyógyszeres, injekciós, műtéti vagy egyéb úton tovább már nem javítható. Ekkor rehabilitációs ellátás jön szóba, mely a meglévő látás legjobb kihasználhatóságát segíti.

Speciálisan erre a célra kifejlesztett optikai vagy digitális, elsősorban nagyító eszközök próbájára, rendelésére van lehetőség. Ez a közeli látást, az olvasóképességet javíthatja. A közlekedési képesség javításának a lehetőségei behatároltak, ilyenkor elsősorban kontrasztot fokozó speciális hullámhosszú lencsék rendelhetők. Rehabilitációs gondozásnak terápia mellett is van értelme, nemcsak a kezelések lezárulta után.

Myopia kontroll

A rövidlátás előfordulása az elmúlt években szinte járványszerűen kezdett növekedni. Jelenleg az ázsiai gyerekpopuláció csaknem 80%-a érintett és az előrejelzések szerint 2050-re a világ lakosságának csaknem fele, azaz 4,8 milliárd ember lesz rövidlátó! A rövidlátás kialakulásának oka részben genetikai, részben a sok közeli tevékenységgel járó életmódunknak köszönhető. A rövidlátás általában a testi növekedés befejezéséig romlik, de egyáltalán nem mindegy, hogy mi lesz a végső dioptria, hiszen -6,0 dioptria felett a szemfenéki szövődmények gyakorisága jelentősen megnő. (Az ideghártya-leválás éves előfordulási gyakorisága 0,015% azok között, akiknek a szemüveg-dioptriája -4.75 alatt marad, ellenben 3,2% a -6.0 dioptria feletti rövidlátóknál.). Számos nemzetközi tanulmány született annak vizsgálatára, hogyan tudjuk csökkenteni a rövidlátás előrehaladását. Ezek bebizonyították a napfény védő hatását és javasolják a közeli tevékenységgel töltött idő mérséklését. Ezentúl megjelentek a rövidlátás előrehaladását csökkentő speciális szemüveglencsék, kontaktlencsék, a gyógyszeres lehetőségeket tekintve hatékonynak bizonyult a nagyon alacsony koncentrációjú atropin cseppentése.

A rövidlátást mínuszos lencsékkel korrigáljuk. A mínuszos lencse középen – ahol a páciens átnéz rajta – a legvékonyabb. A széli, vastagabb területeken át az ideghártya széli részei homályos képet kapnak, ez teljesen még nem ismert módon a szemgolyó hossztengely növekedését serkenti, ami éppenséggel a rövidlátás romlásához vezet. Az utóbbi években speciális technológiájú szemüveg- és kontaktlencséket fejlesztettek ki, amelyek arra hivatottak, hogy a szemtengelyhossz növekedését – azaz a tengelyrövidlátás romlását – lassítsák. Amennyiben sikerül a terápiás lencsével a retina perifériájára vetített képet a retina síkja elé helyezni, az képes lassítani a szemtengelyhossz növekedését – ez az úgynevezett perifériás, myopiás defókusz.

A HOYA MiYOSMART szemüveglencse

Ez a szemüveglencse D.I.M.S. (Defocus Incorporated Multiple Segment) technológia segítségével valósítja meg a perifériás, myopiás defókuszt. A technológia lényege, hogy a lencse centrumában a páciens számára megfelelő dioptria található, amely biztosítja az éleslátást. A szemüveglencse perifériás részén majd’ 400 apró lencsesziget található, melyek dioptriája a páciens számára megfelelő dioptriához képest +3,5D-val eltér. Klinikai vizsgálatok alapján ez a szemüveglencse a kontrollcsoporthoz képest 60%-kal csökkenti a myopia progresszióját, azaz a dioptria növekedésének ütemét, és 60%-kal lassítja a szemtengelyhossz növekedését. Dioptria felső határa jelenleg -10,0D.

Coopervision MiSight hidrogél alapú nappali napi eldobható lágy kontaktlencse.

Koncentrikus körökben váltakozik a tiszta látást biztosító zóna a kezelési zónával, ez utóbbi biztosítja a perifériás myopiás defókuszt. 8-15 éves gyermekek körében végzett klinikai vizsgálatok alapján 50%-kal csökkenti a myopia progressziót.

Éjszakai kontaktlencse, orthokeratlógia (Paragon CRT).

Ez a speciális formájú kemény lencse az éjszakai viselés során átformálja a szaruhártya felszínét, a szaruhártya középső területéről a széli részekre tereli a szövetközti folyadékot, ennek az ideiglenes alakváltozásnak a  hatására napközben szemüveg nélkül is tökéletesen lát a páciens. Estére, de legkésőbb másnapra, a szaruhártya visszanyeri eredeti alakját, tehát az éjszakai lencse csak akkor hatékony, ha a páciens rendszeresen használja. Ideális vízi sportokat űző pácienseknek, dioptria felső határa -6,0D.

 Alacsony koncentrációjú atropin csepp

Az atropin a nadragulya (Atropa bella-donna) növényi alkaloidja. Számos élettani hatása mellett az is kiderült erről a vegyületről, hogy nagyon alacsony, 0,01-0,05% -os koncentrációjú szemcsepp formájában, hosszú időn át, naponta egyszer, esténként adagolva, jelentősen csökkenti a myopia progresszióját. Hatásmehanizmusa nem teljesen ismert. Az ázsiai és amerikai régióban jó pár éve alkalmazzák. Magyarországon jelenleg klinikai vizsgálat keretein belül érhető el.